Çarşamba, Ağustos 17, 2005

Sira bizde! Simdi biz tatildeyiz;)


TATILDE
Umariz güzel bir tatil olur! Bizim icin cok uzun bir tatil olacak!
3 hafta yoguz, Türkiye'deyiz! Hazirliklardan biraz yorulduk ama simdi yavas yavas sevinc ve heycan baskin cikmaya basladi. Kendinize iyi bakin!

Pazartesi, Ağustos 15, 2005

YE # 1 : Seftali

Bu benim Seftali YE'ye ilk ev sahibesi Hatice duyuru yaptigindan beri yayinlamak istedigim tarif. Tarif öyle harikulade bir tarif degil. Fakat bizim evde yazin sik yapilan ve ona ragmen bir türlü sitede yerini alamayan pratik lezzetlerden. Zaten seftali ile hep yapilan sadece iki tarif var mutfagimizda. Digeri bir pasta (Fantaschnitten).
Seftalili Rüya
400gr konserve seftali
(veya olgun seftali biraz seker ilave edin yinede)
3-4 porsiyon vanilya dondurmasi
3 yemek kasigi portakal suyu
(ben elimin altinda olursa kullaniyorum yoksa koymuyorum)
2-3 damla vanilya aromasi
500ml soguk süt
süslemek icin bir dilim portakal
Bütün malzemeyi mutfak robotunda homojen bir sivi haline gelitirin. (Konserve seftali kullaniliyorsa önce süzün!) Bardaklariniza doldurun ve portakal dilimi ile süsleyin, hemen servis edin! (Kaynak: Das Große Buch der Vegetarischen Küche!)


Ikinci tarifi ise bir arkadasin bana göndermesinden dolayi baska bir yerde gördüm ve pazar sabahi (dün) denedim. Seftaliler firina sürülüyor üzerine balli, limonlu ve naneli karisim sürülüyor ve firinda karamellestiriliyor. Ben bir seftali ve bir nektarinle denedim. Ve ikiside alisik oldugum sekilde karamellesmedi görüntü olarak, üzerine seker serpsem daha iyi olacakti sanirim. Üzerine koydugum kaymak cok sivi görünüyor ama inanilmaz lezzetli bir kaymak. Isvicre'de bulunanlara siddetle tavsiye olunur tadi icin. (Doppelrahm de la Gruyère.) Tarifin orjinalinde ji mascarpone, krema ve seker karisimi hazirlamis.
Bu arada önceden kendi yaptigim seklini de söyleyeyim eger sizde daha fazla karamellesmesini istiyorsaniz. Eskiden yaz brunchlarina yapiyorduk, coktan yapmadim. Biz tereyaginda, seker ve akcaagac serbeti ile kavurup yanina cig krema ile servis ederdik. Aslinda vanilyali dondurma ile inanilmaz güzel olur mutlaka ama hic yapmadik. Denenecek!

Seftalili birkac lezzet fikri!



seker, yumurta, un, kabartma tozu, süt karisimli
manto icinde kizartilmis seftali

seftalili milföy kupasinda vanilla dondurmasi

seftalili krep


milföy icinde seftali


misir gevregi tabanli seftalili pasta

Pazar, Ağustos 14, 2005

Elena'nin Dogum Günü Pastasi


Choco Cake
Dün Elena'nin dogum günüydü. Bayagida kalabalikti. Cocuklar cok eglendi, Elena cok mutluydu! Arada Fatin Erge ve Sarah ile krizler de yasandi! Monika cocuklara mandalinali bir pasta, brownie ve bu choco-cake'yi yapmisti pasta olarak. Kekin orjinal tarifi amerikandan alindigi icin verdigim tarifin ölcülerindeki bardak 240mllik. Üzerine orjinalinde kahveli bir krema geliyormus bunu Monika cocuklar yüzünden yapmadi. Hem kalp seklindeki dogum günü pastasi hem de yaptigi muffinler ayri tariften. Ben tarifi sevdim hele ki orjinal sekliyle!

Choco-Cake
4 bardak un
3 bardak seker
3 yemek kasigi kakao
3 cay kasigi kabartma tozu
3 cay kasigi vanilla sekeri
250 gr erimis tereyag
1 1/2 süt
3 yumurta
üstüne krema icin
250 erimis ve cogumus tereyag
600gr pudra sekeri
3 yemek kasigi kakao
3 yemek kasigi kahve
onunda üzerine
hindistan cevizi
Kek icin kuru malzemeleri ve "islak" malzemeleri ayri ayri karistirip sonra beraber karistiriliyor. Yaglanmis galete unu dökülmüs kalibta 20 dakika 200° pisiriliyor.
Soguduktan sonra malzemeleri karismis krema sürülüp bol hindistan cevizi ile süsleniyor!


Dogum günü prensesimiz! Elena!

Cumartesi, Ağustos 13, 2005

Son girisler hakkinda!


Gülsen'in yaptigi az tarcinli mayali kek

Merhaba Arkadaslar,
son girisler icin bir iki not. Coffeecomb Cake'in türkcesini yayinlamadim cünkü tarifin orjinali Hatice'de var. Ben kendimce birkac sey degistirdim. Siviyag yerine erimis tereyag (daha lezzetli buldugum icin), su yerine ilik süt, kahveli bir evente katildigim icin üstüne tarcin ve seker yerine türk kahvesi ve kakaolu icecek karisimi (nesquik) kullandim. Türk kahvesi cok kuvvetli geliyor, kofeine karsi hassassaniz dikkat edin;) Icine süt tozu koymadim. Baska!? bir düsüneyim...Ha hamurun sekeri bana az geldi, seker tatlarinin degisik ülkelerda degisik yogunluklarda oldugunu düsünerek ve kendi damak zevkinize göre degistirin derim.
Gelelim kuzu gevregi salatasina. Lezzetli kuzu gevregi salatasini ve balsamik sirke ile ilgili yazilari daha önce yayinladim. Tarifi ögrenmek isteyenler buraya tiklayip baglanabilir.

Cuma, Ağustos 12, 2005

Blogevent IV: "Nüsslisalat mit Granatapfelessig"


Wichtig: Die Übersetzung für nar eksisi habe ich falsch übernommen. Nar eksisi ist auf jeden Fall kein Essig. Es wird durch das Kochen des Saftes unreifer Granatäpfel hergestellt. In manchen Bücher wird sie als Granatapfelsirup oder -mus übersetzt auch diese führen zur Verwirrung, da es einen süßen Granatapfelsirup gibt. Deshalb heißt der saure Granatapfelsaft auf dieser Seite nur noch nar eksisi.

Seitdem das Thema für das Event von Zorra ausgesucht ist, möchte ich mitmachen. Da wir auch ein türkisches Foodblogevent auf die Beine gestellt haben -Termin auch 15. August-, dachte ich beinahe, dass das diesmal mit der Teilnahme nichts wird. Und dabei liegt mir ja unheimlich viel mit diesem Beitrag eine Werbung für den türkischen Granatapfelessig nar eksisi zu machen;) Granatapfelessig ähneln sich Balsamico und Granatapfelessig nar eksisi. Nur in der Konsistenz ist der Granatapfelessig nar eksisi bei mir zu Hause dickflüssiger. Vielleicht probiert ihn mal ein Salatliebhaber unter Euch. Wenn einer von Euch mal in Istanbul ist, dem kann ich eine Adresse geben, wo er ökologisch und biologische Erzeugnisse aus der Türkei bekommt. Also auch einen leckeren Granatapfelessig nar eksisi.
Würde mich freuen, wenn es jemand kennt und ein Paar Gedanken dazu schreibt:)
Noch eine Bemerkung dann seid ihr beim Rezept angekommen. Bei uns zu Hause wird für diesen Salat sehr oft Feldsalat durch Rucola ersetzt!



500g Feldsalat oder Rucola
4-5 getrockenete Tomaten, in dünne Scheiben geschnitten
1 EL Pienenkerne, geröstet (oder geröstete Walnüsse)
Olivenöl (wenn Walnüsse verwendet werden, dann Walnußöl nehmen)
Granatapfelessig nar eksisi (balsamico)
Honig
Salz und Pfeffer
Feldsalat sorgfältig putzen. Alle Zutaten mit diesem besonderem Essig in der Marinade zu einem Salat vermengen. Alles wie bei jedem Salat;)
Guten Appetit! Afiyet Olsun!


Granatapfelknospe Juni05/Schweiz



Oestwind hat zu nar eksisi was geschrieben und ihr Einkauf-Abenteuer hier für uns dokumentiert.

SHF#11: Coffeecomb Cake


On Zorra's blog I read the reminding announcement for the event. I checked the theme out and decided to participate for the first time. The theme which loveSicily has chosen was coffee. The nice saying of Sheik Abd-al-Kadir on their (Katia and Ronald) website coupled with my love for Turkish coffee motivated me to take an action. Let me try to translate an old Turkish saying:

"Neither coffee wants my heart nor coffeehouse.
Coffee is the pretext, your company is the cause."

I baked a yeast cake with coffee. The original recipe was with cinnamon and sugar. Instead of these, I used Turkish coffee and an instant chocolate drink mix. Zinnur und me named this cake "coffee balls cake". While I was baking this cake my hard working son helped me out.

Here is the recipe:


For the dough:

3 cups flour
1 egg
¼ cup melted butter
1 teaspoon baking powder
1 tablespoon yeast
a pinch of salt
½ cup sugar (better taste and put more if necessary)
1 cup warm milk

To roll the balls of dough in:
A mixture of instant chocolate drink mix (Nesquik) and Turkish coffee

Prepare a dough with all the ingredients.
Allow dough to rise in a warm place for 15 minutes.
Take hazelnut-sized pieces and roll into balls.
Coat the balls with the mixture of coffee and Nesquik.
Put the balls in the baking pan.
Bake at 160°C for about half an hour.



Serve the cake with a sauce or glaze. Originally sweetened condensed milk was used as glaze. We had vanilla sauce instead.










Today when I was enjoying the cake with a friend, we both thought that it would go well with a chocolate sauce or a coconut milk sauce.Fantasy has no borders and coffee enhances your fantasy!





Here is another nice Turkish saying:
"A sip of Coffee makes you grateful for 40 years."



3 iki bir sifir ve Seftali YE!!!

Seftali YE!!!

Önümüzde koskoca bir haftasonu var. Duydum ki bu haftasonu icin tarifler hazirlanmis yapilacakmis! Gelen mailler ve yorumalara bakinca yasanan heyecandan ve paylasilmasindan cok mutlu oluyorum:) sagolasiniz! Simdi sadece o sectiginiz veya yaptiginiz tarifleri Pazartesi günü yayinlayip linkini ilk etkinligimizin ev sahibesi Hatice'ye göndermeniz!!!
Blogu veya baska bir sitesi olmayanlar yaptiklari tarifi ve resmini etkinligimizin blogunda yayinlamak icin yine Hatice'ye veya Zinnur'a veya bana gönderiyor!!!

Logoyu sayfasinda yayinlayanlar, desteginiz icin tesekkürler!

Çarşamba, Ağustos 10, 2005

Güvecte Hamsi Bugulama

Hamsi zamani degil biliyorum, dondurulmus hamsim vardi, 1 aydir beni bekliyordu:( Tatile cikmadan yapmaliydim, onun icin hamsi sezonunu ben 3 hafta erken actim:) Neyse böylece sizin aklinizda benim de arsivimde bulunsun;)
Herkes hamsi bugulamayi biraz farkli yapiyor ve bazende ayni tarifin ismi degisik oluyor. Ben ögrendigimi sandigim/yaptigim gibi anlatmak istiyorum. Sandigim gibi diyorum, ögreneli 14-15 yilcik olmus, ee bu zamanda tariflerde asinir di mi? Ilk Özay abla yapmisti, ben de bakip biraz yardim etmistim. O kapakli bir tavada yapmisti. Onun disinda hamsi suan bana kirgin olan cok sevgili dayima götürdü beni. Her hafta sonu hamsi olurdu bizde. Yani hamsi bugulama yapmayi ve sevmeyi onunla ögrendim. Annemlere beni geri teslim ettiginde "son zamanlarda hamsi veya balik türü yemedi dikkat edin" demisti, öyle bir dayi!!!
Ölcüler benim bu güvec icin kullandigim ölcü, kabiniza göre degisir!

Güvecte Hamsi Bugulama
yarim kilo hamsi
1 dilimlenmis patates
1 dilimlenmis büyük sogan
1 dilimlenmis domates
2 küp dogranmis domates
aslinda bolca taze maydanoz
(benim taze olmayinca kuru kullandim)
isterseniz bir sira limon da dilimleyebilirsiniz

Hamsileri temizleyip, yikayin. (bazi gurmeler yikanmasindan yana olmasa da benim tercihim;)). Ben patates, sogan, domates, hamsi olarak siraladim. Siz de istediginiz gibi siralayin. Aralarina da kiyilmis maydanoz atabilirsiniz Aslinda ben de cogu zaman sogan tabanda olur ama bu kez patates altta idi. Sostan önce dilerseniz zeytin yagi ve limon suyu gezdirebilirsiniz. Üstüne tavada hafif zeytinyagi ile karistirarak domatesleri biraz pisirdim ve baharatlari (tuz, karabiber, maydanoz biraz yesil sogan ve sarimsak) birazcik suyla ekledim. Domatesleriniz sulu ise hic su koymayin. Benimkiler resimdede gördügünüz gibi biraz diri idi. Sosu baliklarin üzerine döktüm. Güvecin kapagini kapatip 1 saat kadar firinda orta hizda pisirdim. Saati kurmustum fakat kokusu "oldum" dedi;) Sonra bir afiyetle yedik! Fatin Erge'nin de yeme günüydü yedi güvecte bugulamadan.
Kendi kendime sordum baska balik bugulamalarda kullandigim taze adacayini hamside de kullansam nasil olur?! SAnki icimden bir ses hayir hamsi bugumaya olmaz ortaligi karistirma diyor;)Deneyen var mi?
Ayse teyze o kadar hamsili ekmegini, laz böregini, kara lahanani vs. yedim, sagolasin ama hic nasil yaptin ögrenmemisim:(

Pazartesi, Ağustos 08, 2005

GeRiSaYim BaSLaDi!!!


Sevgili Arkadaslar,
7, 6, 5, 4, ... artik ilk Yemek Etkinligimiz (Seftali YE) icin geri sayim basladi . Bu güzel logoyu ev cini bizim icin hazirladi. Bu yaratici cine cok tesekkürler buradan! Bu logoyu isteyen, etkinlige katilan arkadaslar sayfalarina koyabilir.
Bu kücük resmin adresi:

http://photos1.blogger.com/blogger/5859/818/200/logo2.jpg

buda büyük olan verziyonun adresi:

http://photos1.blogger.com/blogger/5859/818/400/logo2.jpg

Heycanla en sevdiginiz, paylasmak istediginiz, degisik veya ilk kez denediginiz seftalili lezzetleri bekliyoruz. Aralarimizda ne yapacagini iyi bilenler var. Bazilarimiz ise hala tereddütteler:) Arkadaslar gelecek Pazartesi (15.08.) yayin basliyor unutmayin. Sali günü saat 24'e kadar kendi sayfanizda yayinladiginiz tarifin linkini ev sahibimiz Hatice'ye gönderiyorsunuz! Sayfasi olmayan ama tarifleri ile etkinlige katilmak isteyen arkadaslar yine Hatice'ye veya ücümüzden birine tariflerini ve resmini gönderiyor. Tarifiniz etkinligimizin sayfasinda yayinlaniyor.
Etkinligimizden ilk kez okuyorsaniz lütfen buraya tiklayiniz;)

designed by ev cini

Pazar, Ağustos 07, 2005

Cikolatali Kabakli Kek


Bu keki Hatice gecen haftalarda yapmisti. Ben mayali keki yayinlamasini sabirsizlikla beklemistim fakat denemek istedigim günlere yetismedi. Hatice tarifleri yayinladiktan sonra da buzdolabinda hazir buttermilk ve kabak varken -herzaman bu ikiliyi ayni anda bulmak kolay olmaz:)- bu keki yaptim merakla. Ben bildigim icin kabak tadi ve kokusu aldim. Esim ve komsum Regine almadilar. Regine icinde birsey var ama ne diye düsünmüs. Esimse hic farkedilmiyor dedi. Kek cocuk eglencelerine eger cikolatali tarifler izinliyse mutlaka yapilabilecek bir tarif.
Yemek ve Biz' in mail grubunda sürekli hanimlarin mikrodalga firinda kek yaptiklarini okuyordum. Yaptigim bu kabakli cikolatali kek hamurundan kücük bir cam kaliba ayirdim ve denedim, 2 dakikada oldu:) Evet mikrodalgada kek oluyormus. Gerci IMBB icin mikrodalgada hazirladigim cayli kayisili kekin bir yarisi kalibta kaldi ters yüz edince. Neden bilmiyorum, fakat diger hanimlar hep memnun. Sadece kakaolu tarifler tercih ediliyor anladigim kadariyla, hamur mikrodalgada kizarmadigi icin. Benim aram mikrodalga firini ile iyi olmadigi icin, ben sadece tecrübe niteliginde denedim. Basim sikisirsa kullanilabilecek bir metod ögrendim. Malesef mikrodalgada pisen ilk basarili kekin resmi yok! Esiminde tatmasi icin biraz ayirmak istesemde oglum tümünü bir cirpida yedi.
Bir de not gelecek sefere yaparsam kabartma tozlu yapacagim sade karbonat olunca da tariflerden memnun olmuyorum gibi. Sorun kabarmasi degil sanki tadini aliyorum!? Sanirim bunun mümkün olmasi pek olasilikli degil fakat belki bu da icindekini bildigimdendir!?
Cikolatali, kabakli kekin türkce tarifini Hatice'den bakabilirsiniz. Ben buraya tarifi ingilizce epicurius.com dan kopyaliyorum.
CHOCOLATE ZUCCHINI CAKE
The zucchini helps keep the cake moist.
2 1/4 cups sifted all purpose flour
1/2 cup unsweetened cocoa powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 3/4 cups sugar
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, room temperature
1/2 cup vegetable oil
2 large eggs1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup buttermilk
2 cups grated unpeeled zucchini (about 2 1/2 medium)
1 6-ounce package (about 1 cup) semisweet chocolate chips
3/4 cup chopped walnuts
Preheat oven to 325°F. Butter and flour 13 x 9 x 2-inch baking pan. Sift flour, cocoa powder, baking soda and salt into medium bowl. Beat sugar, butter and oil in large bowl until well blended. Add eggs 1 at a time, beating well after each addition. Beat in vanilla extract. Mix in dry ingredients alternately with buttermilk in 3 additions each. Mix in grated zucchini. Pour batter into prepared pan. Sprinkle chocolate chips and nuts over.
Bake cake until tester inserted into center comes out clean, about 50 minutes. Cool cake completely in pan.
Serves 12. Bon Appétit! November 1995
Kekci olmayan Fatin Erge kücük keki bitirdikten sonra bu büyük kekin cevizlerine saldirada bulundu:)

Cumartesi, Ağustos 06, 2005

Gazoz ve Pestallozzi

Dün aksam aniden Monika'yla ve onun bir arkadasi ile acik hava tiyatro gösterisine gittik. Onlar bileti Sali günü ayirtmislar. Monika bana ancak dün ulasti. Fakat ben bir ay öncesinde gazete oyunla ilgili reklamlari ve yazilari okumustum; karar vermesi zor olmadi yani.
Aarau'da bu cevrenin milli kahramnalarindan birinin biografisini isleyen bir oyundu. Heinrich Pestallozzi. Daha öncede bahsetmistim blogta bir yerlerde cünkü öldügü ev burada bizim kaldigimiz yerde. Heinrich Pestallozzi bir refom pedagogu. Ama hayatindan cok sey bilmiyordum sadece pedagojik ilkelerinin bugün hala idealler oldugunu biliyordum. Hayati hakkinda bayagi bisiler ögrendim. Gerci ben ünlü Herr Knigge ile falan anlasamadigini okudum biliyordum ve bundan dolayi Hannover'de de yasadigini düsünmüsüm kendimce. Fakat dün oyunda o yönde hic bir bilgi yoktu.


Oyun mümkün oldugu kadar cok bilgiyi seyirciye vermek isteyince birazcik okul tiyatrosu havasi verdi. Ama aslinda cok iyi oynayan oyunculari vardi aralarinda. Bir de acik havada olmasi ve oyuncularin oyun akisi icersinde faytonla gelip gitmesi güzeldi:) Ikinci yarida yagmur yaginca oyunu belki yarida birakirlar diye korkmustum fakat devam ettiler ve yagmurda geldi gecti. Gerci oyuncular biraz islandi ama profesyonelliklerini elden aldirmadan devam ettiler.
Oyun baslamadan önce Dorothe bir salata alirken biz Monika ile gözümüzü calan renkli gazozlardan aldik. Bu tür renkli gazoz hic icmemistim. Ve mandaline tatlisi Bellinzona'dan geliyormus. "A bak gecen pazar gittigimiz yer" diyerek baska bir zevkle actik kapaklari. Benimkisi frenk üzümlü idi. Monika ve Dorothe mandalina tatliyi tercih etseler de ben frenk üzümlüsünü tercih ettim. Jeli bomlari animsatiyordu bu mutlaka cok saglikli olmayan gazozlarin kokusu ve tadi. Aslinda cocuklarimiz bayilirdi, biz de onlarin icmesini istemezdik, fakat onlar yokken ne güzelde ictik:)

"Sevgi bir cocugun kalbinin, beyni karar vermeden önce, acik oldugu tek etkidir." Pestallozzi

Cuma, Ağustos 05, 2005

Domatesli mozerellali kabak graten!

Tarifi ve yapimi cok kolay renkli ve lezzetli bir yemek:)
Ölcüsü yok bu tarifin. Domates ve kabaklari dilimledim, sirayla borcama dizdim. Aralarina dilimledigim mozerellalardan yerlestirdim. Hafif zeytinyagi gezdirdim. Üstüne körili (!), kekikli yumurtasiz bir besamel sos döktüm. Önce üstü kapali sonra acarak firinladim


bu üstteki resmi de eklemek istedim cünkü kameram hangi ayarda nasil cekti bilmiyorum, anlasilan dogru zaman ve isiktaymis, renkleri ile ben hic oynamadan böyle canli cekince, dayanamadim, ekliyorum:)

Perşembe, Ağustos 04, 2005

Sandra'nin Pazar Pastasi


Kirazli yogurt pastasi
Bu pasta su son Locarno'da gecirdigimiz pazardan degil ondan önceki pazardan. Sandra ve Richard'a gitmistik o pazar. Gecen haftanin tarifleri ve resimleri gibi bu hos günden kalan bu güzel pasta dosyalarda kalanlardan. Pasta güzeldi, bakmayin resim cekende is yoktu! Cektigim resimler ya net degil yada asagidaki dilim resminde oldugu gibi iyi ortalanmamis. Ustalarin yaninda resim cekmeye eli uzanmiyor insanin diyip kendimi korumaya alirmisim;) Tarif hemen tercüme edilir edilmez ekleniyor! Sadece kisa bir aradan sonra simdi bilgisayar basina tekrar döndügümü bilin istedim!
Tarifin orjinal adi Singapore-Sling-Schnitten fakat Sandra icine orjinal tarifdeki gibi 75ml cin kullanmadigi icin adina Kirschjogurtkuchen(Kirazli yogurt pastasi) diyor. Orjinal tarifdeki jelatin yerine ise agar agar / bitkisel jelatin kullanildi. Sandra ve ben ikimizde simdiye agartine (agar agar iceriyor)kullandigimiz icin sade agar agarin özelliklerini daha yeni ögreniyoruz. Dikkat cok cabuk donuyor! Sandra'da bu kadar cabuk donacagini düsünmedigi icin kremayi hazirlarken süprizle karsilasmis ve krema bölümü pörtüklesti diye rahatsiz oldu fakat tabi ki lezzete hic bir etkisi yoktu. Resimde gördügünüz gibi zaten öyle pörtüklü de degildi.

kek icin:
150 gr un
30 gr kakao
3 silme cay kasigi kabartma tozu
150gr seker
1 poset vanilya sekeri
4 orta boy yumurta
150gr tereyag
Bu malzemeden bir kek hamuru hazirlayin. Bir kaliba dökün (tarifte kalip 26x26 boyutlarinda). 180° 30 dakika kadar pisirin. Firindan cikarilir sogumaya birakin.
Dolgusu icin:
370 gr konserve kiraz veya visne
200ml kiraz suyu ya da konservenin suyu
25 gr nisasta
30 gr seker
500gr hazir kirazli yogurt
8 yaprak jelatine denk gelebilecek kadar agar agar
75ml kiraz suyu
50ml limon suyu
50gr pudra sekeri
400ml cig krema
Kiraz suyundan iki kasik ayirip nisastaya ilave edin, karistirin. Kiraz suyunu sekerle beraber kücük bir tencereye koyup kaynatin. Kiraz suyu kaynayinca sivi nisastayi ekleyin. Tencereyi ocaktan alin konserve kirazlari ilave edip karistirin. Bu karisimi kekin üstüne kenarlarindan bir santim birakarak sürün.
Kremayi cirpin. 75ml kiraz suyunu, limon suyunu, pudra sekerini, agar agari karisitirip posetin üstünde yazdigi sekilde 1-2 dakika kaynatin. Yavas yavas yogurta ilave edin. Hizli calismaniz gerekiyormus bu siviyi yogurda yedirmek icin. Cirpilmis kremayi da hizli bir sekilde ilave edip karistirin. Kremayi pastanin üstüne sürüp saat buzdolabinda dondurun. Üzerini kirazlarla süsleyin.
Tarifde dalgali bir sekilde sürün kremayi diyor. Üstüne kiraz suyundan, sekerden ve jelatinden jöle hazirlayip bu jöleyi krema üzerine gezdirebileceginiz veya actiniz dalgalardan olusan derinlikleri doldurup kirazla süsleyebileceginiz yazili. Ben kraterler olusturarak krater gölleri olusturmak gibi diyeyim buna.

Almanca bilenler orjinal tarifi Sandra'nin bana gönderdigi jpgten okuyabilir
Kaynak: Dr. Oetker Cocktail



Fatin Erge cok akilli bir sekilde Laura'ya bakti o gün, emzigi düsünce kosup vermek cok hosuna gidiyor:) Biz sohbet ederken Jakob'la odasina gidip uzun bir sessizlik olunca babalar ve anneler sasakaldilar! Akilli akilli oynuyorlardi:) Keske hep böyle olsalar!

Salı, Ağustos 02, 2005

1 Agustos Tatili

1 Agustos Isvicre'nin milli bayram günü. Bir millet olma kararini 1292 ilk kez vermis olduklari kabul ediliyor ve kurulusu hakkindaki rivayetleri (Wilhelm Tell oyunundaki) bugünün bayramini kutlama seklini etkiliyor tabiki. Dün aksam sembolik olarak atesler yakildi balkonlarda mum seklinde olsa dahi:) Ha her tarafi bayraklar yerel ve Isvicre bayraklari süsledi. Onun disinda iste bu yukarida gördügünüz ekmeklerden, ekmekciklerden bayrakli bayrakli satildi ve yenildi. Ben resimdekini cuma firindan aldim ve 1 agustos olmadan tükettik. 1 Agustos artik hotelde kahvaltiya yedik 1 Agustos ekmekciklerimizi. Ekmegin hic bir özelligi yok bildigimiz herzaman yedigimiz mayali brioche/rosinen brötchen'in üzümsüzlerindendi. Gerci Cumartesi günü tuzlu ekmegini de gördüm markette sanirim pazarlama alani genisletilmis bayram ekmeklerinin;) Hakkinda bir arastirma google gezisi yapmadigim icin isimlerini yaziyorum belki aranizda hakkinda daha cok sey ögrenmek isteyen vardir. 1. August-Weggen/ Brioche du 1er août/ Brioche del 1° agosto. Gecen spor bayraminda da katilan cocuklara geleneksel ekmek dagitmislardi, bu ekmek dagitma isi benim cok hosuma gidiyor:) Cocuklarin eglenceden sonra o hic katkisiz ekmekleri yiyislerini görecektiniz sanki cikolata yiyorlardi:) Cumhuriyet Bayrami'nda Türkiye'de de düsünülebilir aslinda Cumhuriyet tatlisi, ekmegi cikarip satmak:) Piyasa aciklari ile ilgilenler icin fikir olabilir. Tabii bir de masali olmali böyle bir ürünün;)

Neyse biz bu tatilden yararlanip uzatilmis haftasonu tatiline ciktik. Locarno, Bellinzona, Lugano ve onlarin etrafindaki bircok yeri gezip geldik. Daga ciktik, vadiye indik, göle(denize) daldik, nehir kenarinda yürüyüs yaptik. Ha bir de yarim gün Swissminiatur'da (Melide) cok hos vakit gecirdik. Fatin Erge'nin bu kadar zevk alacagini ve herseye saldirmadan yaklasip bakacagini düsünememistim.
Inanilmaz ama gercek cici pansiyonvari hotelimizin resmini buldum simdi nette. Ayrica bu sayfayi Isvicre'de tatil yapmak iyi, güzel ve hesapli bir hotelde kalmak isteyenlere öneririm. Biz arkadas tavsiyesi üzerine bulduk kaldigimiz yeri. Fakat bu kitapcigi ve icindeki hotelleri bildigimiz kadariyla iyi buluyoruz. Bu arada gezdigimiz yerlerde en az Lugano'yu sevdim oysa Ticino (Tessin'e) gidis sebebimiz Italya'dan dönerken hayran kaldigim Lugano gölü idi. Hos bir tesadüf mü ki, Italya'dan dönerken mola verdigimiz dagin karsisindaydi kaldigimiz yer:) Aslinda Ticino kantonu kücük bir Italya. Herkes italyanca konusuyor, gölleri, havasi ve yemekleri (herzaman olmasa da) Italya atmosferi veriyor. Son bir haftada biraz Fransa (Lozan) biraz Italya yasadik yani. Herhalde Isvicre bundan cok seviliyor, kücük bir avrupa, her yerine her zaman kolaylikla ulasabilecegin bir avrupa. Anlasilan ben yavas yavas Isvicreyi sevmeye basladim;)


Castelgrande / Bellinzona