Cevizli Incir Lokumu
"Komşudan gelen ‘Cevizli İncir Lokumu’
Bugünkü tarifimi kapımızı çalan komşunun oğlu getirdi. Komşudan boş dönmeyen tabak bu kez sadece bize değil size de güzel bir tarif getirdi. Reçetesi Hırvatistan’dan fakat tatlı tam hoşunuza gidecek türden. Bisküvili tatlıları günlük tatlıdan ileri görmeyen bana bile kendini sevdirdi bu cevizli incir lokumu.
İncirin Dünya’daki en büyük üreticisinin Türkiye olduğundan mıdır yoksa çok leziz bir meyve olduğundan mıdır bilinmez, kuru incirle ceviz bizim en çok sevdiğimiz kuruyemişlerdendir. Türkiye’de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilen incir, lezzetinde ne kadar iddalı olduğunu güzel bir atasözünde göstermis. “Aydın’in inciri, parasız bırakır cimriyi.” İncirle ilgili başka güzel bir atasözü de İtalya’dan. “İncir’in boynu bükük, hırkası yırtık olur.” (Die Feige braucht zwei Dinge: den Hals eines Gehängten und das Hemd eines Bettlers.) Olgunluğun en üst mertebesini anlatmak için kullanılan bu söz sanki bir mutasavvıf tarafından söylenilmiş gibi değil mi?
Belki verdiğim tarifi uygularken sadece bu italyan atasözünün değil tarifin de mistik bir niteliği olduğunu düşünebilirsiniz. Tarif çok yönde yorumlanmaya müsait. Lezzetini ve görüntüsünü kendinizce renklendirebilirsiniz; mesela bisküvili karışıma çikolata rendesi, vanilya veya tarçın ilave ederek. İsterseniz önce hemen bir ölçü yorumsuz deneyin. Kapımızı çalan komşularımızın hiç eksik olmaması ve çocuklarımızın hep tabağı dolu, gönlü geniş komşularla karşılaşmaları dileğiyle, afiyet olsun!
Cevizli İncir Lokumu
• 500 gr kuru incir
• 200 ml su
• 300 gr şeker
• 150 gr tereyağı
• 400 gr petibör bisküvi
(Petit Beurre)
• 200 gr toz fındık
İçi için:
• 200 gr ceviz
Dışı için:
• Bir tabak hindistan cevizi
Yapılışı:
• Kuru inciri sıcak suda yumşayana kadar bekletiniz.
• Bisküvileri mutfak robotu ile toz haline getiriniz.
• Suyu ve şekeri bir taşım kaynatıp ocaktan alınız.
• İçine oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip karıştırın. Bisküviyi ve fındığı içine ilave edip tekrar iyice karıştırın.
• Sıcak sudan çıkardığınız incirlerin saplarını kesiniz. Hala sıcaksa soğuması için bir kenarda bekletin.
• İncirleri sap kısmından cevizle doldurunuz. En güzeli bir incire iki ceviz yarısı gelecek şekilde.
• İçli köfte yapımında olduğu gibi bir parça bisküvili harçtan alarak avuçlarınızın içinde doldurduğunuz incire sarınız.
• Top lokumlarınızı hindistan cevinize bulayınız.
• Yarım saat kadar buzdolabında soğumaya bıraktığınız topları ortadan kesinip servis ediniz.
Not: Cevizli İncir Lokumu’nu derin doruncuda misafirlerinize hazır şekilde saklamanız mümkün."
Dilek'ce Zaman Isvicre Sayi 40
Bugünkü tarifimi kapımızı çalan komşunun oğlu getirdi. Komşudan boş dönmeyen tabak bu kez sadece bize değil size de güzel bir tarif getirdi. Reçetesi Hırvatistan’dan fakat tatlı tam hoşunuza gidecek türden. Bisküvili tatlıları günlük tatlıdan ileri görmeyen bana bile kendini sevdirdi bu cevizli incir lokumu.
İncirin Dünya’daki en büyük üreticisinin Türkiye olduğundan mıdır yoksa çok leziz bir meyve olduğundan mıdır bilinmez, kuru incirle ceviz bizim en çok sevdiğimiz kuruyemişlerdendir. Türkiye’de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilen incir, lezzetinde ne kadar iddalı olduğunu güzel bir atasözünde göstermis. “Aydın’in inciri, parasız bırakır cimriyi.” İncirle ilgili başka güzel bir atasözü de İtalya’dan. “İncir’in boynu bükük, hırkası yırtık olur.” (Die Feige braucht zwei Dinge: den Hals eines Gehängten und das Hemd eines Bettlers.) Olgunluğun en üst mertebesini anlatmak için kullanılan bu söz sanki bir mutasavvıf tarafından söylenilmiş gibi değil mi?
Belki verdiğim tarifi uygularken sadece bu italyan atasözünün değil tarifin de mistik bir niteliği olduğunu düşünebilirsiniz. Tarif çok yönde yorumlanmaya müsait. Lezzetini ve görüntüsünü kendinizce renklendirebilirsiniz; mesela bisküvili karışıma çikolata rendesi, vanilya veya tarçın ilave ederek. İsterseniz önce hemen bir ölçü yorumsuz deneyin. Kapımızı çalan komşularımızın hiç eksik olmaması ve çocuklarımızın hep tabağı dolu, gönlü geniş komşularla karşılaşmaları dileğiyle, afiyet olsun!
Cevizli İncir Lokumu
• 500 gr kuru incir
• 200 ml su
• 300 gr şeker
• 150 gr tereyağı
• 400 gr petibör bisküvi
(Petit Beurre)
• 200 gr toz fındık
İçi için:
• 200 gr ceviz
Dışı için:
• Bir tabak hindistan cevizi
Yapılışı:
• Kuru inciri sıcak suda yumşayana kadar bekletiniz.
• Bisküvileri mutfak robotu ile toz haline getiriniz.
• Suyu ve şekeri bir taşım kaynatıp ocaktan alınız.
• İçine oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip karıştırın. Bisküviyi ve fındığı içine ilave edip tekrar iyice karıştırın.
• Sıcak sudan çıkardığınız incirlerin saplarını kesiniz. Hala sıcaksa soğuması için bir kenarda bekletin.
• İncirleri sap kısmından cevizle doldurunuz. En güzeli bir incire iki ceviz yarısı gelecek şekilde.
• İçli köfte yapımında olduğu gibi bir parça bisküvili harçtan alarak avuçlarınızın içinde doldurduğunuz incire sarınız.
• Top lokumlarınızı hindistan cevinize bulayınız.
• Yarım saat kadar buzdolabında soğumaya bıraktığınız topları ortadan kesinip servis ediniz.
Not: Cevizli İncir Lokumu’nu derin doruncuda misafirlerinize hazır şekilde saklamanız mümkün."
Dilek'ce Zaman Isvicre Sayi 40
6 misafirim demis ki:
Merhaba tarifiniz hem çok hoş hemde besleyici ve ilk defa da duyorum.Elinize sağlık.Sevgiler.Mine
Merhaba..
Dilek hanım yaprakla desen yaptığınız yumurtalarınızı denedim, sizinki kadar güzel şekiller çıkaramadım ama yinede hoşuma gitti çok..:)
sevgiler
Incirler harika mutlaka denemek isterim,sevgiyle Tuba
Sevgili Mine,
cok sevilecegini düsündügüm bir tarif.
Rumma sevindim:)arsivden eski bir tarifin kullanilmis olmasina:) Bir ara ugrarim size ve bakarim acaba niye diye...
Sevgiler
Tubacigim mutlaka dene misafirlerini etkile;)Sevgiler
ah su sinavlari bi atlatsam Allah'in izniyle, bütün tariflerini deniyecegim:)
Hele bu incirli lokum yokmu, offf...
Yorum Gönder
<< Home