Cumartesi, Şubat 13, 2010

Al Kirazlı Hindistan Cevizi Pastası


“Al kiraz üstüne kar yağmış” der deyim, düşünülmeyen ve beklenilmeyen şeylerin de olabileceğini anlatmak için. Biz de işte düşünülmeyen bir ikiliyi buluşturup beklenmedik sonuçlara ulaştık. Bu hafta kar gibi beyaz hindistan cevizi tabanına al kiraz yağdı görüdügünüz gibi.
Geçen yıl sevdiğimiz dergilerden Living at Home’ da bir tarif görmüştük. Süzülmüş ışgın (Rhabarber) kompostası bolca tabanın üzerine dökülmüştü. Tatlıda ilgimizi çeken taraf tabanıydı. Tabanı un kullanılmadan sadece hindistan cevizinden hazırlanıyordu.
Bu mevsimde dondurulmuş ışgın bulunsa da tabana daha çok yakıştırdığımız vişne kullanmak istedik. Son anda vişneden de vazgeçerek belki de renginden etkilenerek konserve kirazda karar kıldık. Kirazı ve hindistan cevizini tanıştırmakla iyi etmişiz çünkü birbirlerini çok sevdiler. Pratik, hem damağa hem göze hitap edebilecek bir tarif çıktı ortaya. Hindistan cevizinden hazırlanan bu taban bizim mutfak ufkumuzu biraz daha genişletti.
Az önce vişne ve kirazın sözü geçti, mutfak için önemli bir iki not düşmek istiyoruz. İkisini de konserve kutusunda bulmak mümkün olduğu gibi cam kavanozdada bulmak mümkün. Aldi gibi Almanya asıllı zincirlerde büyük boy kavanoz bulmanız mümkün. Vişne konservelerinin üzerinde ya Sauerkirschen ya da Schattenmorellen yazar. Schattenmorellen dünyada en çok üretilen vişne çeşidir. İlk anda gölge anlamanı gelen ‘Schatten’ kelimesi ile bir ilgisi olduğu düşünebilir. Fakat ismini 16. yüzyılda bahçelerini renklendirdiği fransız köyü Château de Moreilles’den almış. Fransız ismin almanca okunuşu zaman içinde bu kelimeyi ortaya çıkarmıs. Kara Orman Pastasına kullanılan çeşittir.
Kiraz konservesi mesela Migros’ta konserve kutusunda Herzkirschen adı altında bulunurken biraz daha büyük çeşidi Kaiserkirche adı altında başka yerlerde bulunabilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta kirazların şeker ilaveleridir. Farklı yoğunlukta oldukları için pastalardaki kullanımlarında eklenen şeker miktarını ayarlamak gerekir. Tatlı kiraz çeşitleri genelde daha fazla şeker içermekle beraber gıda boyasıda içerebilirler. Cocktailkirschen veya Belegkirschen isimli kirazlar ise çekirdeksiz kiraz şekerlemeleridir. Daha çok dekor için kullanılır. Kirazlı Kokos Pastası ile size sevgi dolu bir hafta diliyoruz!

Kirazlı Kokos Pasta
200 gr hindistan cevizi rendesi
100-125 gr şeker
3 yumurta
biolojik limon kabuğu rendesi
veya suyu
1 kavanoz konserve kiraz
(net ağırlığı: 400ğr)
250 ml kiraz suyu
1-2 yemek kaşığı şeker
1 poşet kırmızı tartjöle

1. Yumurtaları şekerle ve limon kabuğu ile birlikte köpürene kadar çırpın. Yavaş yavaş hindistan cevizini ekleyin.
2. Kepçeli kalıba yağlı kağıdınızı yerleştirin ve hindistan cevizli karışımınızı düzelterek yayın. 20-25 dakika 155° fanlı fırında pişirin. Kalıptan çıkarmak için tamamen soğumasını bekleyin.
3. Hindistan cevizi kekini servis tabağına aldıktan sonra tekrar kelepçeyi etrafına takın. Tartjöleyi toz şeker, su veya konserveden süzdüğünüz konserve suyu ile kısık ateşte sürekli karıştırarak 1 dakika kaynatın. Ocaktan alıp kirazları ekleyin karıştırarak ılıtın ve tabanın üzerine dökün.
4. Jölesi donduktan ve dinlendikten sonra (1-2 saat sonra) pastayı etraflayan kelepçeyi tekrar çıkarın ve servis yapın."
Dilek'ce Zaman Isviçre-Sayı 41

3 misafirim demis ki:

Blogger Hatice said...

çok değişik, harika görünümlü bir pasta olmuş, ellerine sağlık Dilek...
sevgiler...

14:31  
Blogger sevimin sayfasi said...

süper görüntülü pasta,
ellerine saglik canim

13:00  
Blogger Dilek'ce said...

Tesekkürler Haticecegim, senin tatlilarina yetismeye calisiyorum:)
Sevimcigim cok tesekkürler, begenmene sevindim!

Sevgiler

21:55  

Yorum Gönder

<< Home