Salı, Mart 08, 2011

Bern`den Soganli Tart

İsviçre`nin ünlü tartlarından: Berner Zwiebelkuchen
Tatlısından tuzlusuna birçok çeşidi olan bir nevi İsviçre tartına verilen yaygın isim Wähe, fakat Tünne ve Fladen olarak da adlandırılıyorlar. Ben hic literatürde anlatıldığı gibi kıyır kıyır bir tabanı olan bir Wähe yemedim, fakat Betty Bossi dergisinde böyle bir Wähe hamuruna nasıl ulaşılır, güzel püf noktalarını okudum geçen ay. Bunları buradan sizinle paylaşmak istiyorum:
„Tatlı Wähe´lerin hamuruna 4 kaşık toz badem veya fındık ekleyin. Forma yerleştirdiğiniz hamuru sıkca çatallayın. Bu hamurun üzerine tekrar toz badem veya fındık serpiştirin. Meyve kullanıyorsanız kesilen tarafını üste gelecek şekilde yerleştirin. Dondurulmuş meyveleri donmuş şekilde üzerine yerleştirin. Tartı 10-15 dakika kremalı karışımı eklemeden pişirin. Tuzlu Wähelerde toz fındık yerine 4 kaşık galeta unu kullanın. Wähe pişirken mutlaka fırın alt katında 220° altan ısıtmalı fanlı pişirin. Eğer fırınınız sadece fanlı pişiriyorsa en iyi sonuca fansız altan ve üstten ısıtmalı pişirerek elde edersiniz.“
Bütün orta Avrupa ülkelerinin mesela Almanya`nın Avusturya`nın yöresel bir soğanlı bir tartı var. Aslında Fransa`nın ünlü Quiche Lorraine`i (kiş loren) de bu kategoriden bir tarif. İsviçre`de ise Bern şehrinin soğanlı tartı meşhur. Kasım ayında soğan pazarı ile ünlü Bern`in bir de soğanlı tartının ünlü olması aslında şaşırtıcı değil. Kış günlerine uygun bu tarifin sizin damak zevkinize hitap etmesi ümidiyle afiyet olsun!

Berner Zwiebelkuchen
(Bern`in ünlü Soğanlı Tartı)
Hamuru için:
200gr un
½ çay kaşığı tuz
75 gr tereyağı, soğuk ve küçük parçalara kesilmiş
100 ml su
1 yemek kaşığı soğuk su
Harçı için:
40 gr tereyağ
700 gr soğan, ince doğranmış
4 yumurta
200 ml çiğ krema
1 çay kaşığı tuz
karabiber
tereyağ
Un ve tuzu karıştırdıktan sonra tereyağı ekleyin. Ellerinizle malzemeyi birbirine sürterek birleştirin. Suyu ekleyin ve hemen hamurun birleşmesi için karıştırın. Yoğurmayın. Fırın kağıdı yerleştirdiğiniz kalıbınıza bastırarak yerleştirin ve 30 dakika buzdolabında dinlerdirmeye bırakın.
Büyük bir tavada tereyağı eritin. Soğanı da ekleyerek sürekli karıştırarak orta ateşte 15 dakika pişirin, soğumaya bırakın. Yumurtayı ve çiğ kremayı tuz ve kararbiber ekleyerek bir çatal yardımı ile çırpın ve soğan karışmı ekleyin.
Hamuru buzdolabından çıkarın ve bir çatal yardımı ile hamurun değisik yerlerinden delin. Soğanlı karışmı üzerine dökün. Soğanların üzerine küçcük ince parçalara kesilmiş tereyağını serpiştirin.
35 dakika fırının en alt bölümünde 220° önceden ısıtılmış fırında pişirin. Piştikten sonra çıkarın ve soğumaya bırakın. Tartı ılık servis edin. "

2 misafirim demis ki:

Blogger Mutfak Havlusu said...

güzel ve leziz bir tart olmuş
üzerinin iyi kızarması daha da güzel etmiş..ellerinize sağlık

22:14  
Anonymous Yemek said...

Muhteşem gerçekten leziz teşekkürler

18:58  

Yorum Gönder

<< Home