Perşembe, Aralık 28, 2006

Zaman ve mekan icinde tatlilar...


Zaman akip gidiyor...En son yazilarimdan sonra koskoca bir noel öncesi kurabiye dönemi gecti, ardindan noel gecti, simdi bayram ve yeni yil geliyor onlar da gecip gidecek. Ben haklarinda birseyler anlatmak istesem de bu aralar basaramiyacagim tatlilarin en azindan resimlerin bazilarini eklemek istiyorum bugün, dosyalanip kaybolup gitmemeleri icin. Hepinizin simdiden bayramini kutluyor, güzel ve gönlünüzce bir bayram ve yeni yil diliyorum... Kücük tatli turumuza buyrun, tarifleri olmasa da eminim güzel ve bilgilendirici bir tur olacak.

(Tesinli veya toskanali) Ameretti Isvicre'de italyan lezzetlerinin bircogu gibi cok yaygin. Dünyanin dört bir kösesinde taninan bu kurabiyelerin sekilleri degisik burada. Kurabiyeleri hazirlarken kuruma bekletmesinden sonra bas ve isaret parmak yardimi ile kenarlarindan ice dogru basilip hazirlaniyor. Nette sadece iki resim bulabildim daha iyi anlamaniz icin.
Zürich'in Tirggel yani balli kalip kurabiyeleri...
Engadin'li ceviz pastasi. Hmmm...Bunun mutlaka tarifini eklemeye calisacagim bu yil.
Yukaridaki resmi görünce belki Dilek mozaik pasta yapmis diyip gececeksiniz. Aslinda bloga baslayali ve yemek isimleri veya tarif benzerlikleri hakkinda her yazdigimda hala yapip yazmadin diye kendime söylendigim tatlilardan bu. Biz mozaik pasta diyoruz, sicilya'nin ünlü tatlilarindan biri olan bu lezzete italyanlar salame turco yani türk salami diyor. Neden adi türk hala bilmiyorum fakat en önemli özelligi salam seklinde olmasi. Bu tip tatlilarin almancada da isimleri bir baska garip mesela "köpek agzi". Dedigim gibi bu tatli hakkinda cok sey yazabilinir fakat artik baska bir bahara. Sarah yaptiginda daha sik isimini kullanmisti: Gateau Salam.
Siena'nin Panfortesi. Sekerleme meyveli findikli ekmegi aslinda keki. Ilk denedigimde tarifdeki gibi kirik, cekilmis findik ve bademli yapmistim. Bu yil Siena'da yediklerimiz gibi bütün koydum findigi bademi. Bence daha iyi oldu.
Fatin Erge'nin kurabiyeleri.
Gezimize 6 Ocak'ta olan epifani yortusu (3 kral günü) icin tüm katolik yörelerde mayali yapilan krallar galetasi/ halkasi ile bitiriyorum. Bu halkayi ispanyollara ait sekli bize Paula sundu.

Yeni yilda tükettigimiz her günü mutlu gecirmemiz dilegiyle...

8 misafirim demis ki:

Anonymous emine said...

Ceviz pastasına bayıldım Dilek Hanım, merakla tarifi bekliyorum..

16:13  
Blogger Sonia said...

Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...

00:25  
Blogger munevver said...

Dilekciğim,hepsi süper..Eline sağlık.
Ailenle birlikte iyi bayramlar,mutlu yıllar.
Sevgiyle,nanelimon.

17:23  
Anonymous Adsız said...

Tarifler birbirinden guzel, tadlari da eminim suphesizdir. Ama yazilarinizdaki akicilik ayri guzel.
Blogunuzu cok begendim.
S.

22:37  
Anonymous Adsız said...

Tüm ailenin bayrami hayirli olsun ve yeni yilliniz kutlu olsun. 2007 sene hepimiz icin hayirli olur insallah. (Amin)

00:00  
Anonymous Derya said...

Mımh hepsi süper görünüyor ceviz pastasınna bayıldım ya süper görünüyo bayramınız kutlu olsun

www.bolbolye.com

23:29  
Anonymous Adsız said...

Hepsi birbirinden güzel olmuş. Sevdiklerinizle beraber sağlıklı mutlu seneler diliyorum. Bu tatlılar gibi hergününüz tatlı tatlı olsun inşallah.

13:02  
Blogger dilek said...

Merhaba Emine, en yakin zamanda ekleyecegim.

Soniacigim cok tesekkürler! Umarim senin de gerceklesmesini istedigin hersey gönlünce gelisir.

Cok gec bir tesekkürler Münevvercigim! Umarim sen de güzel bir bayram gecirdin ve cok verimli mutlu bir yil gecirirsin!

Hosgeldin Sanemcetamin. Tesekkürler ayrica, tariflerimin ve resimlerimin begenildigini biliyordum fakat hic yazilarimin güzel olacabilecegini düsünmemistim. Hos bir iltifat oldu:) Beni kim kesfedecek diye bekliyormusum meger;)

Amin Sevilaycigim:) Sevdiklerimizle umarim güzel ve verimli bir yil geciririz.

Deryacigim tesekkürler, senin de gecmis bayramin kutlu olsun.

Tulosh dedigin gibi insallah hergünümüz tatli olur:)

Sevgiler herkese!

23:13  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home