Salı, Kasım 01, 2011

Vişneli Trüf Brovni


'Isviçre çikolata sanayinin geçen yıl 4241 çalışanla üretip sattığı çikolatanın 176 bin ton olabileceğini düsünür müydünüz? Bunun yaklaşık 100 bin tonu dışarıya satılırken 70 bin tonu İsvicre’de satılmış. Kakao ve çikolata tozu dikkate alınmazsa geçen yıl İsvicre’de çikolata tüketimi ithal edilen çikolata ile birlikte yaklaşık 94 bin ton. Chocosuisse’den aldığım bu bilgilere göre geçen yıl kişi başına 12 kg çikolata tüketilmiş İsvicre’de. Satılan ürünlerin % 50si tablet şeklinde tüketiciye yani bize ulaşmış. 12 kiloyu duyunca, insan bir an nasıl yani ayda bir kilo çikolata tüketen insanlar mı var diyor. Sonrada sadece tablet çikolata yemediğimizi düşününce olabilir diyor gayri ihtiyari. Sonuçta sabahleyin yediğimiz müslideki çikolata parçacıkları, yediğimiz portakallı kekin üzerinde çikolata ganaşı derken birçok yerde bu –bence- vazgeçilmez tadı tükettiğimizi görüyoruz. '
Sevgili Zinnur’un gecen ay yaptigi cikolatali tarifleri -son ay sürekli cikolata krizinde olan- beni agzi acik birakmisti. Cikolatacı Fran Bigelow’dan verdigi tariflerinin birinden esinlenerek bir brovni hazırladim. Artık tarifle sadece uzaktan akraba oldukları bu tatlı bizim damak tadimiza göreydi. Değişik fırsatlara yapılan ve yakışan, küçüklerin de sevdiği kek türü aslında brovniler. Bu tarif yoğunluğundan dolayı herkesin seveceği bir tarif olmayabilir. Fakat tam cikolata meraklasina göre söz verildigi gibi...

Vişneli Trüf Brovni (Kirsch-Trüffel-Brownie)
• 220 gr bitter çikolata, küçük parçalara kesilmiş
• 200 gr tuzsuz, oda sıcaklığında tereyağı
• 1 – 1 ½ bardak şeker
• 4 yumurta, oda sıcaklığında olacak
• 1 çorba kaşığı kakao
• 300 gr vişne kompostosu (Schattenmorellen)
• 1 çay kaşığı vanilya özü
• 1 bardak un
Fırınınızı 160°C ye ısıtın. Vişne kompostosunu süzün. Dikdörtgen borcamınız veya aynı boyutlardakı bir tepsinizi (yaklaşık 20 cm x 30cm) yağlayın.
Çikolataları ben mari eriyene kadar ısıtın. Suyun fokurdamamasına dikkat edin. Ateşten alıp iyice karıştırın ve bırakın.
Şekeri ve tereyağını mikserle 5 - 6 dakika, karışımın rengi iyice açılana kadar orta hızda çırpın.Yumurtaları teker teker ekleyin. Her seferinde yarım dakika pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpın. Vanilyayı ekleyin 2 dakika daha çırpın. Ilımış çikolatayı eklemeye başlayın. Unu spatula ile sadece hamurla bütünleşinceye kadar karıştırın.
Hamuru fırın tepsisine yayın ve vişneleri hamurun üzerine tek tek hafif basarak yerleştirin. Fırında orta kata yerleştirip 25-30 dakika pişirin. Kekin yüzeyinin renginin degişmesi gerekse de içinin hala nemli olması gerekiyor. Fazla kurumamasına özen gösterin. Kekin tepside soğumasını sağlayın. Kestiğiniz dilimlerin üzerine kakao eleyerek servis edin.

3 misafirim demis ki:

Blogger Eya said...

Offf bol cikolatali sahane bir görüntü...ellerine saglik sevgili Dilek...

09:29  
Anonymous Adsız said...

offff dilek abla, bu ne müthis birsey böyle! ilk firsatta bu tarifi denemeliyim.

ben buna benzer bir tarif yapip üzerinede saurrahm li bir krema yapiyordum. oda cok lezzetli oluyor..

slm & sevgiler, ümran

22:48  
Blogger Dilek'ce said...

Eyacigim sagolasin fakat beni de Zinnur etkiledi;)

Uemrancigim insallah senin de tarifini deneriz bir gün:) Bu yaninda Sauerrahm kaldiri fakat üzerine biraz zor sanirim.


Sevgiler

19:26  

Yorum Gönder

<< Home