Salı, Ekim 04, 2011

Bu şehre sonbahar „ıspanaklı kişle“ geldi


"Aslında hiç niyetimde yoktu sonbahardan yazmak. Ta ki Eylül yağmuruna yakalana kadar. Sonbaharın hafiften hafiften geldiğini görmezlikten gelmiştim oysa yaklaşık 20 gündür. İçimizi ısıtan havayı yazdan kalma ve yazın son güneşli ikramları olarak kabul ediyordum. Fakat hep öyle değil mi; biz gerçekleri kabul etmek istemesek de birgün karşımıza dimdik dikiliyor gerçek ve kabul etmekten başka şansımız olmuyor.
Evet artık dışarda yağmur yağarken kalorifer önü, pencere kenarında oturup sıcak bir çayla keyif yapma zamanı gelmiş bile. Bahçelerde çocuk nidaları yerini yağmur sesine bırakmışken eylül yağmurunu hala yeşil yapraklı ağaçlara bakarak dinleme zamanı geldi. İşte böyle yağmurlu bir eylül pazarında, ince ve sık yağan yağmur eșliğinde kahvaltı yapmak için sevdiğimiz arkadaşlara davetliydik. Bebeklerimiz yerde merakla birbirlerini izlerken biz özenle hazırlanmış şahane bir kahvaltı masasından onları izleyip inşallah onlar da birgün bizler gibi dost olurlar diye dua ediyorduk.
Bu güzel masada ıspanaklı kişi seven ben, bambaşka lezzetli bir ıspanak kiş ile karşılaştım ve sizle tarifini paylaşmak istedim. Tüm kişlerin sebzeleri haşlanarak kullanılırken bu kiş için bebek ıspanak diye adlandırılan taze ıspanak yaprakları kullanılmış haşlanmadan. Hamuru için ise beyaz un değil, tam buğday unu ve çavdar unu kullanılmış. Üzerine alışık olduğumuz gibi creme fraiche veya krema değil yoğurt kullanılarak kiş iyice hafifletilmiş. Tarifi her konuda yaratıcı biri olan sevgili arkadaşım Feride A.’e ait. Bir pazar kahvaltısında bebek ıspanak yaprakları bitmeden denemeniz dileğiyle, afiyet eylül olsun! " ZI 118

Taze Ispanaklı Kiş
• 200 gr karışık çavdar unu (Bauernvollkorn +Dinkelvollkorn)
• 100 gr tereyağı
• 1 fiske tuz
• 1 yumurta sarısı
• 2-3 yemek kaşığı soğuk su

• Bir yoğurma kabına unu, küçük küçük parçalara böldüğünüz tereyağını, yumurtayı, tuzu koyun. Hepsini çabuk çabuk elinizle ya da mutfak robotuyla 3-4 dakika karıştırın. • Hamur, ekmek kırıntısı gibi görününce, soğuk suyu ekleyin ve çabuk toparlayıp, bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Torbanın içindeki hamuru, elinizle hafifçe düzeltin. Bir saat buzdolabında dinlendirin.
• Unladığınız tezgahta tart kalıbınızın çapından biraz fazla olacak şekilde hamuru merdaneyle açın. Soğuyan hamur ilk başta sert gelse de, açmaya devam edin.
• Kalıba yerleştirin. Kenarlarına bastırarak kalıbın şeklini aldırın. Bir çatal yardımıyla, hamurun dibinde ve yanlarında delikler açın. Hamuru, iç malzemesi hazırlanana kadar buzdolabında tutun.*
• Kiş hamurunu buzdolabından çıkarın. Üzerine fırın kağıdını yayın. Ağırlık yapması için bu iş için herzaman kullandığınız eski bakliyatları koyun. Veya başka bir kalıbı üzerine yerleştirin. Önceden 180 derece ısıttığınız fırının alt rafında, 10 - 15 dakika pişirin.
*Dinlendirme kısmı ne kadar uzun olursa, hamurun on pişirme sırasında çekmesi de o kadar engellenmiş oluyor.

Içi:
• 200 gr bebek ıspanak
• 250 gr yoğurt
• 150 gr beyaz peynir, ezilmiş
• 1 diş sarımsak, dövülmüş
• 1 yumurta
• tuz, karabiber
• 1-2 yemek kaşığı çam fıstığı

• Yoğurdu, peyniri, yumurtayı ve sarımsağı bir kasede karıştırın. Karabiber ve tuzla damağınıza göre tatlandırın. Ispanak yapraklarını pişirdiğiniz kiş hamurunun üzerine yayın.
• Üzerine hazırladığınız, sıvı karışımını dökün. Ispanak yapraklarının hepsinin sıvı içinde kalmasına gerek yok.
• Çam fıstıklarını üzerine serpiştirin.
• Tepsiyi fırının en alt rafına yerleştirin ve 10 dakika, 180 derecede pişirin. Ardından fırının derecesini 160' a düşürün ve üzeri hafifçe pembeleşince kapatın.
• Pişirdiğiniz kişi fırından çıkartın. 20 dakika dinlendirip servis edin.

Not: Kiş hamuru iki kat hazırlanabilir ve buzlukta hamur 3 ay saklanabilir. Bir gece önceden buzdolabında çözdürüp kullanılabilir.




5 misafirim demis ki:

Blogger LEYLA'nın KAHVE DÜKKANI said...

kusursuzzzz, harika, birkaç haftaya iyice yaygınlaşır ıspanak, o zaman yaparız :) ellerine sağlık.


Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

21:23  
Blogger Sibel said...

Hımm.. en sevdiğim tuzlululardan biri! Eline sağlık canım. Bebek ıspanakları en çok çiğ yemeyi seviyorum ben, salatada. Vakti geldi galiba, yaşasın!

17:05  
Blogger evatolyesi said...

Henüz bizim buralarda yağmur başlamadı ama eli kulağındadır:)))
afiyet olsun:)))

15:52  
Blogger Dilek'ce said...

Sevgili Leyla simdiden afiyet olsun;)

Sibelcigim haklisin en güzeli taze taze yemek fakat inan böyle de cok güzel.

Ev atölyesi burada artik sonbahar geliyorum demiyor coooktan geldi ;)

Sevgiler

23:04  
Anonymous vincent said...

Merhabalar,

Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
memnuniyet duyacagiz.

Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

Ptitchef'e kaydolmak için
http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
"Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

Saygilarimla

Vincent
Petitchef.com

20:55  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home