Grittibänz : Hamurdan Adamcıklar
"Çocuğunuz okuldan „Grittibänz“ şarkısını ezberleyip geldiyse bilinki artık 6. Aralik yaklaşmıştır ve siz fark etmeseniz de, fırınlar bacakları hafif ayrılmış hamurdan adamcıklar satmaya başlamıştır...
„Gritte, grittle, grättle“ demek bacakları ayrı demekmiş. „Benz“ „Bänz“ ise Benedikt isminin kısaltması. Benedikt ise erkek anlamına gelen „Mann“ yerine kullanılan bir isim. Kısaca Grittibänz ismi aynen şeklinde görüleni ifade ediyor. „Bacakları ayrı yaşlı adam“. „Das isch e alte Gritti“: Günümüzde bu anlamda Bern Kanton’unda halen kullanılan bir deyimmiş.
Bu hamurdan adamcıkların veya kadıncıkların yöresel isimlerinin değişik olmasına rağmen İsviçre’de en yaygın olanları adına şarkılar yazılmış Grittibänz ve Teigmännli. Basel etrafından Bänz yanısıra Grättimaa da kullanıyormuş. Elggermaa, Brötige Maa, Cläus, Bonhomme de Saint Nicolas, Bonhomme de Pâte, Bonhomme diğer yöresek isimleri.
Biz geçen hafta oğlumun isteği üzerine aşağıdaki hamurdan 2 Grittibänz hazırladık. Resimlerde görüldüğü üzere hamur adamcık olmaktansa hamurdan dev adam oldular. Bu bizim ne mutfakta eğlenmemize ne de lezzetine engel oldu. Sizlerinde mutfaktadaki vaktinizin afiyet leziz olması dilegiyle!"
Grittibänz: Hamur Adamcıklar
4 Tane
500gr çörek unu* (Zopfmehl)
1/2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
75g tereyağı
½ küp maya
300ml süt, ılık
1 yumurta beyazı
süsleme için:
fındık, ceviz üzüm, iri çekilmiş şeker
üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şekerle karıştırdığınız 50 ml sütte mayayı eritin. Hamur için unu, tuzu, kalan şekeri karıştırın. Ortasına havuz açıp içine oda sıcaklığında tereyağı ve yumurta beyazını koyun. Mayalı sütü ve kalan sütü yavaş yavaş karıştırarak havuza dökün ve hamuru yoğurun. Bu işlemi mixerle yaparsanız iyi olur. Hamuru ne kadar uzun – en az on dakika- yoğurursanız o kadar iyi olur. Yoğurduğunuz hamuru bir bıçakla kestiğinizde hamurunun içinde minik minik hava baloncuklarının olduğunu görürseniz tam kıvamında demektir. Oda sıcaklığında üstü kapalı hamur iki katı olana kadar mayalanmaya bırakın. Hamuru fazla yoğurmadan dört parçaya bölün. Adamcıklara kep yapmak istiyorsanız cevizden büyük bir parça her bir hamurdan kesin. Hafif uzunlamasına basmadan yuvarladığınız hamuru şekilde görüldüğü önce üst kısmını daraltığınız kafa bölümünden sonra bıçakla bacakları ve kolları ayırın ve şekillendirin. Ayırdığınız hamurdan kep veya kuşak yapın ve süs malzemeleri ile hamur adamcıgınızı zevkinize göre tamamlayın. Cerezleri hamurun içine bastırın. Hamurunuz çok elastikse hafif yumurta sarısı yardımı ile süsleri yapıştırın. Fırın kâğıdı koyduğunuz tepsinize yerleştirin ve 10 dakika dinlendikten sonra yumurta sarısı sürüp önceden ışıtılmış fırınna yerleştirin. 200° derecede 20-30 dakika pişirin.
* Cörek unun % 10-15 kavuzlu(dinkel) un gerisi bugday unu. Özelligi daha fazla gluten icermesi. Yerine normal bugday unuda kullanilabilir tabi.
Öneri: Hamurunuzda yoğun bir vanilya tadı isterseniz sütün içine bir vanilyanın özünü koyabilirsiniz.
„Gritte, grittle, grättle“ demek bacakları ayrı demekmiş. „Benz“ „Bänz“ ise Benedikt isminin kısaltması. Benedikt ise erkek anlamına gelen „Mann“ yerine kullanılan bir isim. Kısaca Grittibänz ismi aynen şeklinde görüleni ifade ediyor. „Bacakları ayrı yaşlı adam“. „Das isch e alte Gritti“: Günümüzde bu anlamda Bern Kanton’unda halen kullanılan bir deyimmiş.
Bu hamurdan adamcıkların veya kadıncıkların yöresel isimlerinin değişik olmasına rağmen İsviçre’de en yaygın olanları adına şarkılar yazılmış Grittibänz ve Teigmännli. Basel etrafından Bänz yanısıra Grättimaa da kullanıyormuş. Elggermaa, Brötige Maa, Cläus, Bonhomme de Saint Nicolas, Bonhomme de Pâte, Bonhomme diğer yöresek isimleri.
Biz geçen hafta oğlumun isteği üzerine aşağıdaki hamurdan 2 Grittibänz hazırladık. Resimlerde görüldüğü üzere hamur adamcık olmaktansa hamurdan dev adam oldular. Bu bizim ne mutfakta eğlenmemize ne de lezzetine engel oldu. Sizlerinde mutfaktadaki vaktinizin afiyet leziz olması dilegiyle!"
Grittibänz: Hamur Adamcıklar
4 Tane
500gr çörek unu* (Zopfmehl)
1/2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
75g tereyağı
½ küp maya
300ml süt, ılık
1 yumurta beyazı
süsleme için:
fındık, ceviz üzüm, iri çekilmiş şeker
üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şekerle karıştırdığınız 50 ml sütte mayayı eritin. Hamur için unu, tuzu, kalan şekeri karıştırın. Ortasına havuz açıp içine oda sıcaklığında tereyağı ve yumurta beyazını koyun. Mayalı sütü ve kalan sütü yavaş yavaş karıştırarak havuza dökün ve hamuru yoğurun. Bu işlemi mixerle yaparsanız iyi olur. Hamuru ne kadar uzun – en az on dakika- yoğurursanız o kadar iyi olur. Yoğurduğunuz hamuru bir bıçakla kestiğinizde hamurunun içinde minik minik hava baloncuklarının olduğunu görürseniz tam kıvamında demektir. Oda sıcaklığında üstü kapalı hamur iki katı olana kadar mayalanmaya bırakın. Hamuru fazla yoğurmadan dört parçaya bölün. Adamcıklara kep yapmak istiyorsanız cevizden büyük bir parça her bir hamurdan kesin. Hafif uzunlamasına basmadan yuvarladığınız hamuru şekilde görüldüğü önce üst kısmını daraltığınız kafa bölümünden sonra bıçakla bacakları ve kolları ayırın ve şekillendirin. Ayırdığınız hamurdan kep veya kuşak yapın ve süs malzemeleri ile hamur adamcıgınızı zevkinize göre tamamlayın. Cerezleri hamurun içine bastırın. Hamurunuz çok elastikse hafif yumurta sarısı yardımı ile süsleri yapıştırın. Fırın kâğıdı koyduğunuz tepsinize yerleştirin ve 10 dakika dinlendikten sonra yumurta sarısı sürüp önceden ışıtılmış fırınna yerleştirin. 200° derecede 20-30 dakika pişirin.
* Cörek unun % 10-15 kavuzlu(dinkel) un gerisi bugday unu. Özelligi daha fazla gluten icermesi. Yerine normal bugday unuda kullanilabilir tabi.
Öneri: Hamurunuzda yoğun bir vanilya tadı isterseniz sütün içine bir vanilyanın özünü koyabilirsiniz.
0 misafirim demis ki:
Yorum Gönder
<< Home