Pazartesi, Kasım 05, 2012

Tatlı vakitlerin keki: Fındıklı, Vişneli Kek



"Geçen haftaki yazımda çocuk kitabı kahramanına değinilmesi bazı okuyucuların hoşuna gidince bu hafta başka bir çocuk romanından bahsetmeye karar verdim. Klasik çocuk romanlarından bir örnek yine. Michael Ende’nin çocuklar için yazdığı fakat büyüklerin dünyasını daha çok ilgilendiren bir roman. Yaklaşık 30 dile çevrilmiş „Momo“ adlı romanı.
...
Romanda zaman ve mekan belli değil. Fakat kullanılan, eleştirilen değerler günümüz dünyasından. Bize çok yakın, tanıdık şeyler. Duman adamlar günümüzün içi boş, kendi kendimize ürettiğimiz bizi mutlu etmeyen fakat şartlandığımız değerler.
Hayatımızın en kıymetlilerinden zamanın önemini etkileyici ve basit yollarla anlatan „Momo“ bilge sözlerle, öğütlerle dolu. En sevdiğim sözlerden biri Hora Usta’dan: „İnsanlar ölümün ne olduğunu bilseler, ölümden korkmazlardı. İşte ölümden korkmasalardı, hiç kimse onların yaşam vaktinden de çalamazdı.“*
Çocuklar için ve belki de çocuk dilinden rahatsız olmayacaklar için, verilen ince öğütler, her insanın ciddiye alması gerektiği hayati gerçeklerle dolu bir çocuk romanı ‚Momo’. Çocuklarınızla okumak için önerebileceğim güzel bir kitap. İster şu sonbahar günlerinde bir kitap okuyarak, ister kendiniz sevdiklerinizle hoş vakit geçirirken yiyebileceginiz çok pratik ve leziz bir kek tarifi de benden. Bu anlamda size afiyet ve muhabbet, vaktimize ise bereket diliyorum."
Fındıklı, Vişneli Kek
Malzemeler:
• 200 gr tereyağı, oda ısısında
• 200 gr toz şeker
• Bir çimdik tuz
• 4 yumurta
• 200 gr toz fındık (irili)
• 100 gr un + 2 yemek kaşığı
• 1/2 paket kabartma tozu
• 1 poşet kaşığı vanilya
• Konserve vişne (Sauerkirschen /Schattenmorellen)
• Pudra şekeri
Hazırlanması:
1. Fırını 180 C'ye getirin. Kelepçi bir kek kalıbını yağlayın.
2. Tereyağı rengini değiştirene kadar çırpın.
4. Şekeri ve tuzu ekleyip çırpmaya devam edin. Yaklaşık üç
dakika. Yumurtaları teker teker ekleyin. Her yumurtadan sonra çırpmaya devam edin.
5. Toz fındık, un, ve kabartma tozu karışımını üç defada ekleyin.
6. Elde ettiğiniz karışımı kalıbına dökün.
7. Fırında 35-40 dakika, batırdığınız kürdan kuru (hamuru) çıkana kadar pişirin.
10 dakika kalıbında soğuttuktan sonra çıkarın ve fırın telinin üzerinde tamamen soğumasını sağlayın. Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.
(*Meister Hora „ Wenn die Menschen wüssten, was der Tod ist, dann hätten sie keine Angst mehr vor ihm. Und wenn sie keine Angst mehr vor ihm hätten, dann könnte niemand von ihnen mehr die Lebenszeit stehlen.“)


3 misafirim demis ki:

Blogger nuttu said...

Çok nefis görünüyor,denemek istedim fakat vişneleri hangi aşamada ekliyoruz tarifte göremedim.Bir de dondurulmuş vişne kullansak nasıl olur? Teşekkürler.

21:47  
Anonymous Elmalı Kurabiye said...

iyi bir site teşekkürler.

12:36  
Anonymous Yemek Tarifleri said...

Çok güzel sevda hanım elinize sağlık.

mikrodalga browni kek bu da benim tarifim

17:51  

Yorum Gönder

<< Home