Perşembe, Eylül 13, 2012

Kara Mürver-Elma- Mürdüm Eriği Reçeli veya kısaca Hazan Reçeli


Kara Mürver-Elma- Mürdüm Eriği Reçeli veya kısaca Hazan Reçeli
Pippi Uzunçorap‚ Hazan Reçeli’ni tanır mı ki? Yok, tanımaz kesin. Neden mi hazan sonbaharın hüzünlü ismi; Pippi ise hep mutlu, muzip bir çocuk. Ya siz, Pippi Uzunçorap’la tanışıyor musunuz? Kendisi benim çocukluğumun kahramanlarından. Bugünlerde de oğlumun ders kitabından bize misafir oldu ve kendini bize hatırlattı. Siz tanışmıyorsanız en geç çocuğunuz okula gidince tanışacaksınız demektir.
Pippi, Astrid Lindgren isimli  isveçli yazarın çilli ve örgülü kızıl saçlı bir hayal kahramanı. Pippi çekincesiz, birçok yetişkinin gözünde yaramaz, aklına ne eserse onu yapan, istediği kadar şekerleme yiyebilen ama aynı zamanda sevecen ve iyiliksever; ha tabi bir de uzun çoraplı bir kız.
Özgür ruhlu bu kız birçok annenin kendi olmak istediği fakat kızının olmasını pek istemediği türden bir kız. Nesillerin birlikte büyüdüğü bu kahramanın çocukları anarşizme özendirdiği dahi söylenmiş, bir nesil feministlerin varlik sebebi olarak gösterilmiş. Oysa ortaya çıkışı günlük hayatımızda o kadar alışkın olduğumuz bir durum ki. Uzun bir hastalık dönemi geçiren kızına kış gecelerini çekilebilir kılmak için uydurulmuş bir kahraman Pippi. Bugün dünyaca ünlü Lindgren ise o ana kadar yazar olmayı düşünmemiş bile.
Çocuklarımız ve günlük hayatlarımızdan işte bu kadar değerli hikayeler çıkabiliyor. Ya da bu haftaki gazete yazısı için reçel tarifi de çıkabiliyor. Oğlumun bahçe kursundan daha önce bahsettim öyle değil mi?! Geçen hafta bu kursta kara mürver, mürdüm eriği reçeli hazırladılar. Kara mürver şekerle kolayca jölelenmedigi için genelde başka bir meyve ile beraber hazırlanıyor. Resimdeki reçel oğlumun yaptığı, tarifdeki ise benim yediğim en leziz kara mürver reçeli. Yaparsanız afiyet mutluluk olsun! 




Kara Mürver-Elma- Mürdüm Eriği Reçeli / Hazan Reçeli
(Apfel-Pflaume-Holunder Konfitüre)

700 gr soyulmuş, küp küp kesilmiş elma
600 ml şekersiz
kara mürver suyu*

(Holundersaft)
700 gr çekirdeği çıkarılmış, dörde kesilmiş mürdüm eriği
100 ml su
1 kg 2:1 reçel şekeri (Gelierzucker)
1 vanilya çubuğu
1 çay kaşığı tarcın
Elmayı, mürdüm eriğini, ortadan kesilmiş vanilya çubuğu ve suyla yumşayana kadar yaklaşık 20 dakika kaynatın. Vanilya çubuğunu içinden aldıktan sonra blenderden geçirin. Elde ettiğiniz karışıma kara mürver suyunu ve reçel şekerini ekleyip 4 dakika kaynatıktan sonra hazırladığınız reçeli önceden kaynatılmış kavanozlarınıza doldurun. Kış boyunca afiyetle yiyin!
*Holunder:  Kara Mürver, Patlangıç, Şahmelek
Tarifte geçen *Kara Mürver suyunu satın alabileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Şuan dallarda hala bulmanız mümkün. Eğer elininizin altında mürver ağacı varsa veya gezerken ormanda toplamak isterseniz şu tarifi uygulayın. Topladığınız mürver üzümlerini güzelce dallarından ayırdıktan sonra yıkayıp 1 bardak su ilavesi ile karıştırarak kaynatın. Süzdüğünüz mürver suyunu bir taşım daha kaynadıktan sonra kullanılmaya hazır olacak. Bolca şeker ekleyerek kaynatırsanız kara mürver surubu elde edersiniz. 




8 misafirim demis ki:

Anonymous Arzuuu said...

Merhabalar,

bu ve diger blogunuza yazmis oldugunuz yeni yazilari nasil takip edebilirim? (Twitter felân üyesi degilim!)

Tesekkürler.

09:46  
Anonymous Adsız said...

en sevdiğim reçeldir mürdüm eriği reçeli ce

14:35  
Anonymous irem said...

Çok leziz bir reçele benziyor! Denemek lazım :)

02:10  
Blogger seolara said...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
cay-makineleri.com

18:31  
Anonymous online quran classes said...

10:27  
Anonymous Reçel Tarifleri said...

Harika bir reçel tarifi vermişsiniz çok güzel oldu. Teşekkürler

14:31  
Anonymous Etimesgut Halı yıkama said...

ıyı bır sıte

17:57  
Anonymous pca said...

güzelmiş

14:15  

Yorum Gönder

<< Home