Perşembe, Şubat 23, 2006

Dayanilmaz cikolata lezzeti!

"DIKKAT HIRSIZ VAR!" Cagrisini duyup bize destek veren herkese tesekkürler!
Cikolata fondan keki (Schokoladenfondantkuchen "Nathalie") görünce cin gecesi icin uygun olacagini düsündüm. Tatli olarak catal ihtiyaci duymayacagimiz birseyler götürmemiz gerekiyordu. Bu cok sevilen tatliyi da denemek icin bir firsatti. Claudia'da görmemle baslayan hazirliklarim tamamen farkli bir tarifle bitti. Petra'nin da iki üc hafta önce yaptigi tarifi de yazarak mutfaga gittim. Bu kalori bombasini hic olmazsa birazcik hafifletmek icin tereyag miktari ile oynadim. O miktarla oynayinca bu kez baska miktarlarla oynamaya basladim. Yagi az olunca yumurtayi azalttim. Un miktarini cogalttim cünkü catalsiz yenilmesini istiyordum. Unu cagaltirken koyu renginden bir sey kaybetmesin kek diye kakao ekledim. Gördügünüz gibi hepsi kendi icinde mantikli oynamalardi. Cok leziz fakat yogun bir kek cikti ortaya. Fakat fondan türü bir kek oldugunu düsününce ve dilimleri benim gibi ince kesince mutlu olmayan kimse kalmiyor. Hele bir de yanina vanilyali dondurma koyarsaniz!

Evvelsi gün aksamdan kücük birsey anlatip tarife gececegim. Blogun yanisira buradaki yasamimizda bir cok yeni terim ögrendim mutfak kültüründe. Bu kelimelerin sonuncusu fondan. Fondanin baska bir anlamin seker hamuru oldugunu duymustum, okumustum fakat kullanim alanima hic girmedeginden -kelime de kendisi de- ve cok kendi yaptigim seye yogunlastigim icin olsa gerek tatlilar masasinda duran bembeyaz limon anason aromali fondana uzanip aldim. Benim beyaz cikolatadan daha önce denedigim bir tarifdeki gibi lokumumsu beyaz cikolatali birsey beklerken seker kapli bir kurabiyeyi isirmis oldum. Cok sevindigimi söyleyemem. Tesadüfen sohbet etmekte oldugum Monique'e (dedeleri pastane ustasi olan iki tane asci oglu var, tam dogru adresti yani:)) hemen fondan böyle birsey miydi Monique diye sordum. Üzerindeki kurumus sekerden dolayi galiba o ismi kullanmislar dedi. Kendi kekime uzandim. Yanimizda olan baska bir bay bu cok daha iyi bir secim bu kekten memnun kalacaksin dedi. Monique de iste bu fondan kek türü birsey dedi. Simdi sevinmedim dersem inanir misiniz?

Lokum kek
200 gr en az %70 kakaolu cikolata
125 gr tereyag
3 yumurta
1,5 yemek kasigi un
1 yemek kasigi kakao
üzeri icin pudra sekeri
Cikolatayi ve tereyagini birlikte eritin. Sekeri ve yumurta sarilarini cirpin. Ayirdiginiz yumurta beyazlarini kar sekli alana kadar cirpin. Cikolatali karisimi ekleyin. Unu ve kakaoyu ekleyin. Yumurta beyazini hamura ekleyin. Hamura yumurta beyazini yedirirken bayagi bir köpügünden kaybettigi icin belki sekerle yumurtalari beyaziyla birlikte Petra'nin yaptigi gibi 5 dakika cirpimak da yeterli olabilir, birazcik daha havali olmasi icin. Yuvarlak veya köseyi kalibiniza döktünüz keki 190° de önceden isinmis firinda 15 dakika kadar pisirin. Servis yapmadan önce pudra sekeri serpin. Kalip olarak ben borcam kare kalip kullandim. Hamurun kalin olmasini istemedigimden iki sufle kaliplik hamurum artti.

Delicious Day'da orjinal esinlendigim tarifin ingilizcesi var bakmak isterseniz.

Bu cikolatali kekin yaninda bir de tatli dolgulu mini volovanlar(vol-au-vent) hazirladim. Iclerine diger pasta icin kullanilmak icinde bulunan ahududundan doldurdum. Üstüne Gülsen sapkacik oturttu.

9 misafirim demis ki:

Anonymous Adsız said...

süper görünüyor eminim tadı da muhteşemdir..kaç derecede fırınlamak gerekiyor? ve ne kadar süre ? ellerinize sağlık..

08:54  
Blogger Dilek'ce said...

Merhaba Melin,
tesekkürler, yazarken tamamen atlamisim anlasilan. Simdi yaziya baktim sanki o bölüm oldugu gibi silinmis:/ Ekliyorum hemen!

10:48  
Blogger mehmet livvarcin said...

bunlar enfes görünüyor. tam da diyete başlamışken, nerden açtım bu sayfayı yaaa :( ama bir tanecikten bişey olmaz herhalde dimi :))

11:49  
Blogger Dilek'ce said...

Merhaba Mehmet,
tesekkürler! Sanirim bir tanenecikten birsey olmaz. Ama olursa kilolari verdikten sonra yersin:)

08:20  
Blogger life said...

Volovanlar çok şirin gözüküyor.Sitenizi beğenerek takip ediyorum.Linklerime ekledim bile...

Sevgilerimle...

19:18  
Blogger sevilay said...

vallah cok lezzetli görünüyor, agzim sulandi. lokumu hemen deniyecegim, bakalim nasil olacak. Ellerine saglik. Öpüyorum

20:07  
Blogger Dilek'ce said...

Sehnaz cok sagol güzelim! Bende seni listeme ekleyecegim, unutursam hatirlatabilirsin:)

Sevilay umarim hosuna gider fransözischer Schokoladenkuchen gibi. Yani kekten cok cikolatali mousse yaklasiyor ama degil tabi:)

00:04  
Blogger Pinar said...

Cikolatali keki hep butun yapiyordum, bir de boyle deniycem cok iyi fikir. Alttaki volovanlar da cok ciciler. Onlari da tarif defterime kaydediyorum :)

05:05  
Anonymous Adsız said...

link'e girdiğimde altında yorum yazacak yer göremediğim için buraya aktarıyorum:

(kanaltürk'ün yapmış olduğu yanlış olmakla birlikte ülkede belki şu anda bir medya kuruluşu olarak diğer kanallardan çok daha fazla sorumluluk sahibi bir kanalın saçmasapan bir şekilde üstüne gitmektesiniz, bu kanalın varlığını istemeyecek kuruluşlara da legal yoldan koz vermektesiniz, "belki de sayısız indirdiğiniz mp3lerin hedelerin hödölerin de çelişkisine zerre düşmeden", ve yurdum insanının da ciddiyet taşıyan hiçbir sorununu sahiplenmeden gerçekten de mücadele isteyecek hiçbir hakkın talebini yapamayacak acizlikte artistlikten patlayan insancıklarsınız, ya da şu noktada öyle görünüyorsunuz. "elbette öyle olmayan kendisini zaten biliyordur ama içinde öfkenin kabardığını hisseden oturup bu da burada ne diyor, ne demek istiyor olabilir diye bir düşünsün." )


Parantez içerisindeki bu yazıyı gönderdiğim blog sayfası(bloglar alemi) tırnak işaretiyle vurguladığım yerleri sansürleyerek tamamen kendi istediği gibi yayınladı. Başta yer yetmezliği sanıp en azından sonraki paragrafı tekrar ilettim, değişmedi. Mail atıp kınadım cevap yok.

Hepsi geçtiğimiz 40 dk içinde oldu en fazla, saat 00:17 olması dolayısıyla 21 Ağustos oldu, bu böyle biline.

Neşe Besi Önal

23:22  

Yorum Gönder

<< Home