Kara Mürver-Elma- Mürdüm Eriği Reçeli veya kısaca Hazan Reçeli
Kara
Mürver-Elma- Mürdüm Eriği Reçeli veya kısaca Hazan Reçeli
Pippi Uzunçorap‚ Hazan Reçeli’ni tanır mı ki? Yok,
tanımaz kesin. Neden mi hazan sonbaharın hüzünlü ismi; Pippi ise hep mutlu,
muzip bir çocuk. Ya siz, Pippi Uzunçorap’la tanışıyor musunuz? Kendisi benim
çocukluğumun kahramanlarından. Bugünlerde de oğlumun ders kitabından bize
misafir oldu ve kendini bize hatırlattı. Siz tanışmıyorsanız en geç çocuğunuz
okula gidince tanışacaksınız demektir.
Pippi, Astrid Lindgren isimli isveçli yazarın çilli ve örgülü kızıl saçlı
bir hayal kahramanı. Pippi çekincesiz, birçok yetişkinin gözünde yaramaz,
aklına ne eserse onu yapan, istediği kadar şekerleme yiyebilen ama aynı zamanda
sevecen ve iyiliksever; ha tabi bir de uzun çoraplı bir kız.
Özgür ruhlu bu kız birçok annenin kendi olmak istediği
fakat kızının olmasını pek istemediği türden bir kız. Nesillerin birlikte
büyüdüğü bu kahramanın çocukları anarşizme özendirdiği dahi söylenmiş, bir
nesil feministlerin varlik sebebi olarak gösterilmiş. Oysa ortaya çıkışı günlük
hayatımızda o kadar alışkın olduğumuz bir durum ki. Uzun bir hastalık dönemi
geçiren kızına kış gecelerini çekilebilir kılmak için uydurulmuş bir kahraman
Pippi. Bugün dünyaca ünlü Lindgren ise o ana kadar yazar olmayı düşünmemiş
bile.
Çocuklarımız ve günlük hayatlarımızdan işte bu kadar
değerli hikayeler çıkabiliyor. Ya da bu haftaki gazete yazısı için reçel tarifi
de çıkabiliyor. Oğlumun bahçe kursundan daha önce bahsettim öyle değil mi?!
Geçen hafta bu kursta kara mürver, mürdüm eriği reçeli hazırladılar. Kara
mürver şekerle kolayca jölelenmedigi için genelde başka bir meyve ile beraber
hazırlanıyor. Resimdeki reçel oğlumun yaptığı, tarifdeki ise benim yediğim en
leziz kara mürver reçeli. Yaparsanız afiyet mutluluk olsun!
(Apfel-Pflaume-Holunder Konfitüre)
700 gr
soyulmuş, küp küp kesilmiş elma
600 ml şekersiz kara mürver suyu*
600 ml şekersiz kara mürver suyu*
(Holundersaft)
700 gr çekirdeği çıkarılmış, dörde kesilmiş mürdüm eriği
100 ml su
1 kg 2:1 reçel şekeri (Gelierzucker)
1 vanilya çubuğu
1 çay kaşığı tarcın
Elmayı, mürdüm eriğini, ortadan kesilmiş vanilya çubuğu ve suyla yumşayana kadar yaklaşık 20 dakika kaynatın. Vanilya çubuğunu içinden aldıktan sonra blenderden geçirin. Elde ettiğiniz karışıma kara mürver suyunu ve reçel şekerini ekleyip 4 dakika kaynatıktan sonra hazırladığınız reçeli önceden kaynatılmış kavanozlarınıza doldurun. Kış boyunca afiyetle yiyin!
700 gr çekirdeği çıkarılmış, dörde kesilmiş mürdüm eriği
100 ml su
1 kg 2:1 reçel şekeri (Gelierzucker)
1 vanilya çubuğu
1 çay kaşığı tarcın
Elmayı, mürdüm eriğini, ortadan kesilmiş vanilya çubuğu ve suyla yumşayana kadar yaklaşık 20 dakika kaynatın. Vanilya çubuğunu içinden aldıktan sonra blenderden geçirin. Elde ettiğiniz karışıma kara mürver suyunu ve reçel şekerini ekleyip 4 dakika kaynatıktan sonra hazırladığınız reçeli önceden kaynatılmış kavanozlarınıza doldurun. Kış boyunca afiyetle yiyin!
*Holunder: Kara
Mürver, Patlangıç, Şahmelek
Tarifte geçen *Kara Mürver suyunu satın alabileceğiniz gibi
kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Şuan dallarda hala bulmanız mümkün. Eğer
elininizin altında mürver ağacı varsa veya gezerken ormanda toplamak isterseniz
şu tarifi uygulayın. Topladığınız mürver üzümlerini güzelce dallarından
ayırdıktan sonra yıkayıp 1 bardak su ilavesi ile karıştırarak kaynatın. Süzdüğünüz
mürver suyunu bir taşım daha kaynadıktan sonra kullanılmaya hazır olacak. Bolca
şeker ekleyerek kaynatırsanız kara mürver surubu elde edersiniz.
8 misafirim demis ki:
Merhabalar,
bu ve diger blogunuza yazmis oldugunuz yeni yazilari nasil takip edebilirim? (Twitter felân üyesi degilim!)
Tesekkürler.
en sevdiğim reçeldir mürdüm eriği reçeli ce
Çok leziz bir reçele benziyor! Denemek lazım :)
Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
cay-makineleri.com
Harika bir reçel tarifi vermişsiniz çok güzel oldu. Teşekkürler
ıyı bır sıte
güzelmiş
Yorum Gönder
<< Home